dnes je 1.10.2020

Input:

GDPR a ochrana osobních údajů v české legislativě

24.1.2018, , Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:59:13

Znáte povinnosti zaměstnavatele podle Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) a zákon na ochranu osobních údajů v praxi?

Kapitoly videa

GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů) bylo přijato v dubnu 2016, ale platit začíná až od 25. května 2018. Přináší dosud největší revoluci v ochraně osobních údajů s cílem hájit co nejvíce práva občanů EU proti neoprávněnému zacházení s jejich daty a osobními údaji. GDPR se týká všech firem a institucí, ale i jednotlivců a online služeb, které zpracovávají data uživatelů.

Záměrem zákonodárců bylo dát evropským občanům větší kontrolu nad tím, co se s jejich daty děje. Proto GDPR zavádí astronomické pokuty za porušování nových, přísnějších pravidel a nařizuje větším zpracovatelům dat zřídit nezávislou kontrolní funkci DPO (Data Protection Officer, tj. Pověřenec pro ochranu osobních údajů). Úkolem DPO bude dohlížet na řádné zacházení s osobními daty a hlásit možné úniky dat či porušení zákona.

On-line seminář je určen:

vedoucím pracovníkům, manažerům, ředitelům větších i menších organizací. A všem pracovníkům zodpovídajících za nakládání s osobními údaji.

Cílem on-line semináře:

je seznámit účastníky se změnami, které přináší nové Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)

Obsah on-line semináře:

  • Úvod do  problematiky
  • Co přináší nová právní úprava od května 2018 pro zaměstnavatele
  • Nařízení a vnitrostátní předpisy
  • Povinnosti správců a zpracovatelů
  • Oznamovací povinnost a její modifikace dle GDPR
  • Příklady použití v konkrétních případech
  • Zpracování osobních údajů zaměstnanců podle zákona 101/2000 Sb.
  • Předávání osobních údajů do zahraničí
  • Monitoring zaměstnanců(GPS, internet)
  • Kamerové systémy
  • Závěr

Lektor

Bc. Ilona Bartovská

Bc. Ilona Bartovská

je nezávislý konzultant a manažer specializující se na oblast řízení lidských zdrojů ve výrobních společnostech. V oblasti ŘZL praxe 12 let.  6 let pracovala  jako HR manažer pro německo – americkou zahraniční výrobní společnost v oblasti elektro průmyslu.  

Působila jako mentor pro pozici Specialista náboru a jako lektor pro odbornou zkoušku podle Národní soustavy kvalifikací: Personalista, Specialista náboru, Specialista mezd a odměňování. V současné době působí jako tutor  v programu MBA, kde zajišťuje sekci ŘLZ.

Je autorizovanou osobou dle MPSV pro ověřování odborné způsobilosti pro profesní kvalifikace: Personalista,  Specialista hodnocení a odměňování zaměstnanců,  Specialista náboru, přijímání a uvolňování zaměstnanců,  Specialista vzdělávání a rozvoje zaměstnanců, Specialista pracovně pních vztahů.

Má vystudováno SDS obor Personální řízení a speciální kurz Pracovní právo pro personalisty na Karlově univerzitě v Praze.

Poskytuje také poradenství v oblasti personalistiky ve vlastní poradenské společnosti a zároveň působí také jako externí lektor v oblasti personalistiky pro vzdělávací agentury. Jako lektor preferuje při výuce sdílení a konzultace praktických příkladů z denní praxe. Jejím lektorským cílem je naučit Vás na konkrétních příkladech řešit pracovní situace a předat jim své zkušenosti a znalosti v takové podobě, aby je mohli převzít i do své práce.

Vede pracovně právní poradnu pro Český rozhlas Plzeň. Publikuje odborné články v časopise Praktická personalistika a Moderní řízení. Získala oceněná Tutorka roku 2015 na LIGs univerzity Prag v programu MBA – Řízení lidských zdrojů. Absolvovala kurz Mediace na Pražské vysoké škole psychosociálních studií s.r.o.

Zároveň je instruktorkou jógy:

  • Absolvování kurzu školení učitelů jógy III. Třídy v Centru jógy Plzeň
  • Absolvování kurzu Hormonální jóga v Jógapoint Plzeň
  • Absolvování kurzu Cviky pro bolavá záda a klouby u Mistra Borise Tichanovského - chiropraktik a diagnostik, ovládá bioenergetiku, akupunkturu, akupresuru a hypnózu
  • Kurz Zdravotník – akreditovaný MŠMT
  • Psaní odborných článků o józe pro magazín GLEID